Susitikimas su Valstybinės miškų tarnybos vadovais 2024-08-14

Lietuvos aplinkos apsaugos sistemos darbuotojų profesinės sąjungos (LAASDPS) atstovai Vaidas Laukys ir Jolanta Nainienė susitiko su VMT direktoriaus pavaduotoju vykdančiu direktoriaus funkcijas Albertu Kasperavičiumi ir pavaduotoju Karoliu Mickevičiumi. Buvo aptarti VMT darbuotojams rūpimi aktualūs klausimai.

Daug dėmesio susitikimo metu buvo skirta įstaigos darbo užmokesčio fondo klausimui. Įstaigai pastaruoju metu priskirta nauja funkcija teikti motyvuotas išvadas miško kirtimams, numatomiems vykdyti saugomose teritorijose. Įstaigoje šiam darbui atlikti įsteigti 3 nauji etatai. Periodiškai į pagalbą pasitelkiami ir kiti įstaigos darbuotojai. Dedamos visos pajėgos, kad leidimai miško kirtimams būtų išduodami laiku. Logiška būtų manyti, kad su papildomomis funkcijomis turėtų būti skiriamas ir papildomas finansavimas, tačiau Aplinkos ministerijos nuomonė kitokia. Papildomas finansavimas nėra gautas.

Įstaigai tenka perskirstyti pajėgumus ir naudoti vidinius finansinius resursus. Situacija panaši ir su reforma Valstybės miškų kadastro funkcijos perduodant Registrų centrui. Šiandieninė situacija parodo, kad su perdavimu funkcijų sumažėjo neženkliai, o finansavimas sumažintas. Taip pat buvo diskutuota apie miškų kontrolės reformą, kai buvo padalintos miško dauginamosios medžiagos kontrolės funkcijos dviem įstaigoms: Valstybinei miškų tarnybai ir Aplinkos apsaugos departamentui. Aplinkos ministerija taiko spaudimą VMT kontroliuoti/padėti/mokyti AAD specialistus, o finansavimas šioms funkcijoms nėra skiriamas.

„Tokia situacija, kai iš įstaigų, o tuo pačiu iš darbuotojų, reikalaujama atlikti daugiau funkcijų, darbų, bet tam neskiriami būtini resursai, ar jie dirbtinai sumažinami, yra žinoma, bet netoleruotina. LAASDPS griežtai laikosi pozicijos, kad Aplinkos ministerijos pavaldume esančių įstaigų darbuotojams turi būti užtikrinti adekvatūs atlygiai už atitinkamus darbus, todėl savo ruožtu dės pastangas, kad situacija būtų išspręsta ir būtų skirtas reikalingas finansavimas“,- teigia LAASDPS pirmininkas Vaidas Laukys.

Susitikimo metu gvildenta jau įsisenėjusi įstaigos problema – nevienodi darbo krūviai tarp Miškų ūkio priežiūros skyriaus regionų. VMT vadovai pripažino, kad ši problema įstaigoje nėra iki galo išspręsta, bet sutiko, kad didėjant darbo krūviui atitinkamai turi didėti ir darbo užmokestis. LAASDPS atstovai paragino imtis aktyvesnių veiksmų sprendžiant šią problemą.
Susitikimo metu buvo aptarta iki šiol įstaigos struktūros keitimo situacija. VMT vadovai informavo, kad struktūros projektas yra ruošiamas ir netrukus bus pristatytas darbuotojams. Tačiau iki tol, kol įstaiga neturės pastovaus vadovo, didesnių pokyčiu neplanuojama imtis. LAASDPS pirmininkas Vaidas Laukys pastebėjo, kad pirmiausia turėtų būti sudėliotos ir išgrynintos darbuotojų funkcijos, ir tik po to ruošiami struktūriniai pokyčiai. VMT vadovai leido suprasti, kad šiuo metu Aplinkos ministerija įstaigos veiklai priekaištų neturi.

Susitikime buvo diskutuota apie darbo striukų, skirtų žiemai, poreikį. Vadovai išgirdo
poreikį ir pažadėjo, kad kitais metais darbuotojai bus aprūpinti visais darbui miške reikalingais rūbais.

„LAASDPS ir toliau domėsis VMT darbuotojų keliamų problemų sprendimu ir aktyviai
sieks sprendimų, kurie sudarys palankesnes sąlygas darbuotojams vykdyti savo pareigas“,- teigia LAASDPS pirmininkas Vaidas Laukys.

Komentuoti

Vardas
El. paštas (nebus skelbiamas)